Author Nimmu

B

1.Take us through the journey of writing your book.

Answer: Yours Forever is my fourth novel. I self-published this novel on Amazon and had simultaneously sent it to publishers too. Fingerprint Publishers accepted my manuscript and its now available in book stores across India.

2. Tell us something about your book.

Answer: Yours Forever, is a novel about love, forgiveness and moving forward in life after a tragedy strikes us. The characters, Sneha and Shiva are people we can relate to and the intensity of Sneha’s love for Shiva is sure to touch any readers heart.

3. It’s a saying that writers are another creators. Do you agree with it?

Answer: I agree. When we create our characters in our head, we have the ability to choose the kind of path they would take or if we don’t like the ending, we have the power to change that as well. Any artist are creators who move each generation forward or are a representation of the society at that point in time.

4.Your inspiration besides your family?

Answer: My inspiration come from common people around me who overcome tragedy and try to live life to the fullest in spite of the trials they face.

5. Tell us something about yourself.

Answer: I love reading, telling and listening to stories and they have fascinated me from a very young age. Books have been my best friends throughout my life. I also love writing poems. I was born in Chennai and did my college in Trichy. I live with my husband, two children and my our cat Ozzy in US.

6. By holding your own book is a special feelings always. For you, how was that feeling?

Answer: It was a surreal moment for me. That too getting my book published by a traditional publishers and seeing it in a book format, felt as if I was holding my baby for the first time. That day and time is still fresh in my memories. Each time the publishers send me a picture of my book on the book stands, I pinch myself. To live a life where you do what you are passionate about and also help people is one of the greatest gifts. I wish I can get my other novels out there as well.

7.Who is your favorite author and what is your favorite book?

Answer: I have many favorite authors, but Paulo Cohelo is on the top of the list. I have read many of his novels twice. My favorite novel is, “The Alchemist” because it set me on my path of self-discovery and I found my passion as a story teller.

8.Share some memories (good and bad both) of your reader’s response.

Answer: There are some people who have told me they loved my novel and that after a long time they had read a novel which touched their hearts. There was one reader who had written that it was a typical Bollywood novel. The thing is, as an artist/writer once you put your work out there, there are going to be a lot of criticism and praise. Every artist/writer is moved by a force greater than him/her to tell a story or express themselves in art. The feeling of writing is something I would never trade off for anything in spite of what criticisms I get. I have made up my mind to take the criticism in a good spirit and if there is some truth in it, to learn from it. But my calling is to be a story teller. If people love it I am happy. But I guess my work cannot be everyone’s cup of tea too, which is totally understandable.

9.What are your other hobbies?

Answer: I love to make greeting cards and wall art work with quilling. I also love to cook for my family. I love going for long walks and listening to music.

10.What is your next plan of writing?

Answer: I have finished writing another novel, “Live for me” and looking to publish it through the traditional route. I also started writing another novel, “Happily Ever After?”. I’m planning to finish it by June.

11.Do you ever feel like writing is tough?

Answer: When the story is flowing it is an awesome feeling and it is very easy. But there are days when getting the time to sit and write becomes a challenge and the story doesn’t flow too and it feels like you are stuck. But when you love what you do, I guess you learn to enjoy the process. 

  12. When did you first realize that language has some power to bind heart ?

Answer: From a very young age I loved to read. Words have always mesmerized me because I read whatever I see, be it an ad on the wall or headlines or poems. I also used to love writing letters to my friends and felt I was better at expressing my feelings when I write rather than when I speak. When you write, you write from your heart, there is no pretense or thought process about how the other person would respond. Words are the magic power that has been bestowed upon us, we can heal or scar a person depending on how we use it.

13.Which genre you prefer the most for writing?

Answer: I love to write romance novel with a message!

14. What challenges did you face while writing and getting published ?

Answer: While writing “Yours Forever” I found it very hard to research the medical world but I got some contacts and learnt a lot. In self-publishing though you have the entire control of the novel it is hard to market it and I saw that most of the people love to hold a book and read. If you want to publish your novel through a traditional publisher we have to wait for 12 weeks to hear back from them and it is an endless waiting game. But of course once your manuscript gets accepted and though our percentage of profit is lesser than the self-publishing route, they take care of printing and the distribution.

15. Few words for your lovely readers?

Answer: I thank everyone of you who has read my novel. Writing is a lonely endeavor but when someone writes to me and tells me how the novel touched their hearts it is the best feeling in the world. I would love to hear from you or an amazon review would be great too! You can reach me through my facebook page : https://www.facebook.com/author.nimmu or email me: authornimmu@gmail.com.

%d bloggers like this: