Jyoti Patel

  

1.Take us through the journey of writing your books.

Answer: I never had this great passion, intention or a dream to become a writer. It just happened! And now, I feel that it happened for the good. I’ve never been a great reader but from the past three years or so, I got into the habit of reading regularly.

I just remember that I used to write very short poems, quotes and such stuff when I was in school but, I never ever thought that I would become a writer someday.

Few years ago, I found an online platform to read amazing books and to share my short stories, poetries and novels. This gave me the chance to publish my works online, which can be available to a wider audience from all around the world. The votes and comments came flooding in to my stories and poems I published online, not immediately but from next few days; I’d never experienced anything like it before. Each day I woke up to many encouraging messages from readers so, that’s how my writing journey has been started.

As days and months passed, I received so many opportunities to publish my works and I started contributing to many anthology books, I was very much happy with the response by my readers and so, I decided to write and publish my first solo book ‘Sensation of a Soul’. And then another and another.

2.Tell us something about your books.

Answer: My first book ‘Sensation of a Soul’ was published in 2016. The second book ‘The Mystic Soul’ in 2017 and the third book ‘Whispers of the Soul’ in 2018. Sensation of a Soul has collection of poems and short stories. The Mystic Soul is one of my unique creations; this book has one thousand (1,000) micro-tales along with poems. Whispers of the Soul has a collection of poems, this book takes the readers through a journey of falling, rising and blooming. This poetry book is a celebration of joy, love, hate and everything in-between.

3.It’s a saying that writers are creators. Do you agree with it?

Answer: Yes. I do agree with the phrase ‘Writers are creators’ through writing, all the writers have the ability to shape the world in different ways, I believe that writers can make the difference in the world with the best of creations. The great writings surely can heal, encourage and inspire someone, somewhere, somehow!

4.Your inspiration besides your family?

Answer: For me, Inspiration comes in various ways and I always learn something from every person I meet. No matter whom it is, whatever their background is, I firmly believe that everyone we meet has something to teach us in one way or other.

5.Tell us something about yourself.

Answer: To begin with, I’m a very simple girl from Hyderabad having not so simple dreams.

I’m an Author of three books, ‘Sensation of a Soul’ ‘The Mystic Soul’ & ‘Whispers of the Soul’

I had been the contributing author and poetess to many anthologies. I’m a Global Goodwill Ambassador and been awarded with the World Record in 2018 for my works.

I am a girl who is positive about many things of life. There are many things I like to do, I like to see and to experience. I like to read, I like to write; I like to think, I like to dream; I like to talk, I like to listen. I like to see the sunrise in the morning; I like to see the moonlight at night. I like to feel the music flowing on my face; I like to smell the wind coming from the ocean. I like to look at the clouds in the sky with a blank mind, I like to do the thought experiment when I cannot sleep in middle of the night. I like flowers in spring, rain in summer, leaves in autumn, and snow in winter. I like to be alone rather than being in a group filled with negativity. I like to be surrounded by positive and energetic people. I like country’s peace and metropolis noise; I like the view of beautiful lakes, I like a flat having a beautiful view. I like delicious food and comfortable shoes; I like good books and romantic movies. I like the land and the nature, I like to laugh, giggle and smile. I always wanted to be great and inspire tons of souls.

I sing, I cook, I read and I paint sometimes. I’m a music, travel and photography enthusiastic. I’m a jovial person. I don’t identify as an introvert or an extrovert, so I guess, I might be an ambivert.

I’m one of those people who fall in the middle of being introverted or extroverted, I could identify with both personality types but I can adapt relatively quickly to every situation. I fall somewhere in the middle of the spectrum.

I express myself a lot through my words which I may not dare to share with anyone. I love to travel all around the world. And a girl who believes that she has been sent to this world to make it more beautiful and more amazing.

6.By holding your own book is a special feeling always. For you, how was that feeling?

Answer: It is the greatest feeling in the world every time!

7.Who is your favorite author and what is your favorite book?

Answer: I have no favorite author or any favorite books. There are so many writers I admire and like.

8.Share some memories (good and bad both) of your reader’s response.

Answer: I am making lots of good memories from a long time. I don’t really have many bad experiences but, if I have to talk about one such experience then, I received some hate messages in past however; I absolutely don’t care as they were from the fake profiles. It would be my biggest mistake if I take such words to my heart as they came from people who have no guts to talk me directly. Anyways, Artists need to develop a thick skin!

9.What are your other hobbies?

Answer: I cook every day. I sing, I read, I paint sometimes. I am a music buff; I can listen to my favorite songs all day long. And my new hobbies are watching movies and TV shows.

10.What is your next plan of writing?

Answer: Currently, I’m working on my fourth and fifth books. One of it is going to be very unique. I am also planning to release a Non-Fiction book by 2020 January.

11.Do you ever feel like writing is tough?

Answer: I don’t feel that writing is tough, it comes naturally to me however, there are times when I struggle a little to write.

12.When did you first realize that language has some power to bind hearts?

Answer: I came to this realization quite a long time back. I believe that words have energy and power with the ability to heal someone, to help, to hinder, to influence, to motivate, to hurt, to harm, to humiliate and to humble.

Our words reflect and affect our world. The stones and sticks may break our bones, but words have more power than any other weapons on the planet.

13.Which genre you prefer the most for writing?

Answer: Poetry, Romance, Fiction and Non-Fiction.

14.What challenges did you face while writing and getting published?

Answer: At times, I have to face few challenges while writing but, never in publishing my works. The writer’s block was sometimes the first issue; it may happen for various reasons. And nothing else really bothered me much.

15.Few words for your lovely readers?

Answer: I write just because of all the love and support I receive from my readers, even when I am in very low phase of life.

It makes me extremely happy when readers get in touch wanting to know ‘What I’m writing next’ & to say ‘How inspiring my books are’

You all mean a lot to me.

Keep reading and encouraging!

%d bloggers like this: