Sagar Basisth

1.Take us through the journey of writing your book.

Answer: When I was in School I used to write few articles for school magazines (in my mother tongue Nepali) but was never a passionate writer. The realization came late after college through my sister as medium who guessed it with approximation that I have a writer hidden within myself. I thought of giving it a try and fell in love with the craft. It was never a part of plan but whatever happens, it happens for good.

2.Tell us something about your book.

Answer: The book is kind of different based on social issues that have troubled our country, our social and individual life over the past years. The book is divided into six different issues. The first one deals with ensuring safety of our women and their empowerment in right way, in a proper positive approach. Next is alcoholism and its ill effects on society, also suggesting few ways in which it can be tackled. The third one focuses on increasing rates of suicides in our country. The fourth chapter deals with rise of unemployment and issues faced by graduates. The fifth chapter is about following religion in a right way, with simple idea in mind that Religion should unite us and not divide and the last one is a tribute to all the unsung heroes of our Country, a sincere effort to acknowledge them for their unparalleled services towards humanity, restoring peace in the largest democracy of the world.

3.It’s a saying that writers are other creators. Do you agree with it?

Answer: Yes definitely. They are magicians who can play with infinite combinations of alphabets and craft out something unique, something that can never exist in reality, something so perfect that we always wish we could transcend it out into a subjective reality.

4. Your inspiration besides your family?

Answer: Nothing is better than self-inspiration and that is why I believe more on inspiring myself rather than looking at someone to do it for me. I do admire many for one thing or the other such as MS Dhoni in terms of presence of mind, Virat Kohli for right kind of aggression, Aamir Khan for doing few but doing it with perfection, Shah Rukh Khan in terms of having faith on oneself, Anuradha Koirala in terms of Bravery and likewise many more.

5.Tell us something about yourself.

Answer: Nothing much to tell about myself, I am just a normal struggler like most of us in our Country with some flaws as well as some positive aspects, fortunate in many ways with own sets of principles which I never like compromising with. I aspire to make out a living out of my passion rather than choosing it as a part time hobby. Screen-writing is something that I am looking forward to and working hard on it with full of positivity and self-belief is the only thing that I have with me at present.

6.By holding your own book is a special feeling always. For you, how was that feeling?

Answer: It is obviously one of the greatest feelings. You feel yourself to be no lesser than any celebrity at that particular moment. You are the Hero of your own story and are destined to achieve great heights.

7.Who is your favorite author and what is your favorite book ?

Answer: I am my own favorite and “The Message- One Step can make a difference” has to be my favorite book. Not the perfect book but I accept it with all the flaws in it as a beginning of something big. This book has helped me in re-defining myself and in finding my identity that was lost somewhere in an effort to take up responsibilities.

8.Share some memories (good and bad both) of your reader’s response.

Answer: There have been no bad responses till now. I have received some constructive criticism but that is always very important so that you get better. It always provides a platform for improvement. The book was written with the intention of leaving impact on at least one life and it did bring a sense of positivity among few readers which gave me a joy of self-satisfaction.

9.What are your other hobbies?

Answer: I am big fan of movies.

10.What is your next plan of writing?

Answer: I have written two full length film scripts after my first book. I am just hoping that it catches someone’s attention in the coming future.

11.Do you ever feel like writing is tough?

Answer: I wait for the right kind of subject or idea to strike my mind and try expanding it in my mind itself. Unless I am fully sure I don’t get down to writing so once I get down I don’t really find it tough.

12.When did you first realize that language has some power to bind hearts?

Answer: Language is the only medium to communicate so it obviously binds hearts. You always need a language to express your feeling to someone unless she is a mother.

13.Which genre you prefer the most for writing?

Answer: Social Issues and Science fiction.

14.What challenges did you face while writing and getting published?

Answer: Writing is never a problem provided you are passionate. Financial problem was something that I faced while getting published and marketing yourself is the most difficult challenge among all.

15.Few words for your lovely readers?

Answer: You are respected only if you are courageous enough to hear your inner soul, respect your inner talent and do exactly the same that you were born for rather than compromising your life by doing something that is expected from you by everyone.

%d bloggers like this: