Shreyan Laha

 

1.Take us through the journey of writing your book.

Answer: I started my literary journey in 2009 when I wrote an article for a local English daily, The Telegraph. Ever since that achievement, there was no looking back. After I had completed writing The Adventures Beyond Existence, I realized that to evolve as a writer, we need to read more and until my next novel, which is “Never Again”, I went through 137 books between these two periods, typically those of Lee Child and Michael Crichton. I changed my mind and gradually found that the genre of science fiction has been underutilized in the Indian literary scenario. Hence, I started reading the likes of Isaac Asimov, Arthur C Clarke and H G Wells. Wellsian literature was something I followed to the core, and I particularly liked the underlying covert dystopian touch within his novels. After this, I wrote “Not Worth Living For”, a dystopian science-fiction and romantic tale.

 

2.Tell us something about your book.

Answer: Like I said, Not Worth Living For is a dystopian science-fiction and romantic tale. It is a story which revolves around two girls, Shweta and Ishita. Ishita Singh is a student of an esteemed college in Mumbai was living a normal life along with her group of friends, a caring senior and scarily enough, a creep who stalked her. Shweta, on the other hand finds herself in an unknown, advanced civilisation called Isthenope. She comes across Alexander Ishutin, a former spy of the SVR RF to discover more about the future. Underlying the lives of these two girls in different worlds, there lies a dark secret unknown to both. Will they ever have the courage to live with the secret? Or will it be so chilling that it won’t be worth living for?

 

3.It’s a saying that writers are another creators. Do you agree with it?

Answer: It would be narcissist of me to say that.

 

4.Your inspiration besides your family?

Answer: Author H G Wells and Sun Tzu, the Chinese philosopher

 

5.Tell us something about yourself.

Answer: I am Shreyan, a former relationship manager of a private non-banking finance corporation. After MBA, I did my job till the point I had managed to pay off my student loans. When my student loan was paid off, I switched to content writing, editing and recently, ghost writing as well.

 

6.By holding your own book is a special feelings always. For you, how was that feeling?

Answer: Didn’t matter much. I was almost pokerfaced to be honest.

 

7.Who is your favorite author and what is your favorite book?

Answer: There are lots to recollect but from a lot, I guess I have named them all. Isaac Asimov, for his books, “I, Robot” and “The Caves of Steel”, Arthur C Clarke for his book “Rendezvous with Rama”. H.G. Wells, of all for “War of the Worlds” and “The Invisible Man”. I haven’t read any books by Robert Heinlein but I am sure, I will in days to come. Apart from science fiction authors, I do like reading thrillers. Lee Child has been my favourite for years. The Jack Reacher series, as you can see, is all over the place. I also liked Eoin Colfer’s “Artemis Fowl” series!

 

8.Share some memories (good and bad both) of your reader’s response.

Answer: A review by one of my readers for my debut book “The Adventures Beyond Existence” on Amazon which had only one word written. ‘Sucks’! It’s still there. You can check it out. That’s for the bad experience. There are uncountable good experiences. The latest which I can recall is a school girl from some corner of Andhra Pradesh texting me and asking “Are you really Shreyan? I just can’t believe I am talking to the author of Not Worth Living For!”

 

9.What are your other hobbies?

Answer: Watching football, stargazing and learning certain words from different languages.

 

10.What is your next plan of writing?

Answer: MORE SCIENCE FICTION! It’s part sci-fi, part history though, a part of Indian history which is almost eradicated from our conscience. It’s a huge challenge and it is also the longest I have ever written. It has 124,813 words and would come at around 550 pages. Wait for it!

 

11.Do you ever feel like writing is tough?

Answer: No, but the process after it – definitely!

 

12.When did you first realize that language has some power to bind hearts?

Answer: When I read Chetan Bhagat’s book “One Night at a Call Center”. No, seriously! There are a lot of hyper-critical about CB but I feel it’s the ability of an author to connect which makes him a bestseller. On the other hand, I prefer writing in a genre which people can never connect to. Ask yourself. Do you connect to an advanced extra-terrestrial civilization? You would if you were insane or extremely high!

 

13.Which genre you prefer the most for writing?

Answer: It’s evident by my answers so far. Sci-fi!

 

14.What challenges did you face while writing and getting published?

Answer: Ah, the publishing woes! Yes, one must be patient and not hurry. I suffered a lot as I did not get an amazing deal!

 

15.Few words for your lovely readers?

Answer: One is, do try to read books across different genres before fixing your choices in one. Majority of Indian readers love to stick to romance and thrillers. At most, mythological fiction. Horror, fantasy, science-fiction, paranormal romance – everything is on the backseat and I really wished it wasn’t so! Second, support indie authors (Authors who are alive and are not signed by a major publishing brand)! They are the ones who need your support, the ones who are alive! Not the ones who have passed away! You may come across some amazing local talents!

%d bloggers like this: